Månadsbrev juni
Onsdagen den 11 juni är det skolavslutning. Vi samlas på skolgården kl 8.20 och går därifrån till kyrkan. Efter programmet i kyrkan, samlas vi på gräsmattan mellan örtagården och pilgrimscentrum för en kort avslutning. Bussarna går hem kl 10.10.
Skolan början igen måndagen den 18 augusti kl 8.20. Då har vi en vanlig skoldag. Annons om skolstart kommer i lokaltidningen.
Vi önskar alla ett riktigt skönt sommarlov!
Mvh personalen år 1
Bondgårdsutflykt
Härligt väder, glada miner och spännande upplevelser. Detta är några ord som beskriver vår trevliga utflykt idag, som fick avsluta vårt arbete med bondgårdens djur. Vi startade dagen med ett besök hos Ceder grisen. Här fick vi repetition om grisar som vi arbetat med, men även lära oss mycket mer om hur det går till att föda upp grisar och hur de lever.
Här ser vi en sugga som gosar med sin lilla kulting.
Här har vi ett gäng suggor...
En galt
Under natten till onsdagen hade det fötts små kultingar på gården. Dessa fick vi se och hälsa på. Gissa om de var små och söta!
Många ville hålla de små kultingarna.
Efter besöket hos grisarna åkte vi vidare hem till Sofia. Här fick barnen ta lite fika och sedan var det dags för olika aktiviteter. Eleverna fick gå tipspromenad och leka, samt spela brännboll.
Efter aktiviteterna tog vi lunch i gröngräset.
Eleverna passade även på att klappa på lammet Pontus.
Pontus gick i den i här fina hagen tillsammans med sina kompisar.
Tack alla snälla föräldrar som ställde upp och skjutsade oss!
Mvh Personalen år 1
Arbete med bokstaven Yy
Bondgårdsbesöket
Vi hoppas att alla har fått hem bondgårdslappen med den senaste informationen angående besöket nästa vecka. (Det är en lapp med en ram full utav djur.) På lappen påminner vi om vad som är bra att ta med sig på onsdag, vilka tider som gäller, samt vilka bilar som kommer att köra oss. Ni föräldrar som ska skjutsa får höra av er snarast till oss om några ändringar angående skjutsarna har dykt upp.
Vi får med oss smörgåspaket från skolan, men det kan vara gott att ha med sig något extra att äta. Vi vill dock inte att godis medtages. Dessutom vill vi att eleverna tar med sig kläder efter väder och stövlar i påse.
På onsdag kommer barnen bli indelade i fyra grupper; häst, ko, kyckling och får. Efter grisbesöket kommer dessa grupper hålla ihop och gå runt till olika stationer som t.ex. tipspromenad, brännboll, lekar och titta på fåren.
Vi hoppas på en trevlig dag med fint väder!
Mvh Personalen år 1
Självporträtt









Bondgårdens djur
Under arbetets gång pratar vi om häst, får, gris, ko och höns. De delar vi fokuserar mest på är vad mamma, pappa, barn heter i de olika familjerna. Hur djuren låter när de pratar och vad dess läte heter är också delar vi jobbar med. Dessutom lär vi oss djurens olika kroppsdelar. Vi sjunger sånger, tittar på film om djuren, skriver fakta, ritar bilder och diskuterar vad vi kan få från djuren, som t.ex. mjölk från kon och att vi kan göra mössa och vantar av fårens ull. Eleverna tycker det är fascinerande att mjölken går från kon, vidare till t.ex. arla, till affären och slutligen hem till bostaden. I början var det elever som menade att "mjölken inte kommer från kon utan från affären". Barnen kommer slutligen få lära sig mer om bondens arbete och dennes maskiner.

Prata gärna om djuren hemma. Om ni vid något tillfälle stöter på något utav djuren vi pratar om, passa då gärna på att diskutera vad t.ex. vad mamma, pappa och barn heter, vad djurens "språk" heter och djurets olika kroppsdelar.
Klappramsa och PILEN
"Ville Val stark och stor
Simmar ut till några kor
Korna stirrar stint på Ville
Vad är detta för en kille?"
När barnen lärt sig ramsan utantill la vi till några klapprörelser. Sedan fick de sitta två och två och säga ramsan samtidigt som de klappade. Inte alltid så lätt att hålla ramsan igång, samtidigt som du ska minnas klapprörelserna.



Barnen arbetade även med vårt svenskmaterial PILEN. De använder sig då av ett eget protokoll som de följer. Protokollet innefattar övningar som t.ex. spel i askar, stenciler, spel och stavningstester på datorn. Materialet tar bl.a upp stavning, läsning, arbeta med meningar, rim, lek med ord, rebusar, homofoner (ord som låter lika men betyder olika saker) etc. Eleverna blir mycket duktiga på att arbeta självständigt och ta ansvar för sina uppgifter. Vartefter de blir klara med en övning prickar de av den på protokollet och när ett protokoll är klart får man ett nytt med ökad svårighetsgrad. Här nedan har vi en elev som sitter och arbetar med sitt protokoll.

Dansuppvisning
Under vänskapsdagen samlades alla för att sjunga tillsammans i aulan. Några flickor i vår klass blev så inspirerade efter detta sångtillfälle, att de bestämde sig för att göra en egen dans till en utav låtarna vi sjöng. Häromdagen hade klassen äran att få se denna dans. Här följer några bilder på flickorna och deras dans.
Valborgsmässoafton - vänskapsdag
Vänskapsdagen ordnades av sexorna och vänskaparna på skolan. 18 stationer fick vi gå runt till under förmiddagen. Eleverna var indelade i mixade grupper från förskoleklass till år fem. Dagen var mycket trevlig och eleverna var duktiga på att berömma och peppa varandra.
Exempel på stationer; vid en station fick barnen kasta vattenballonger på en pojke i sexan. Beroende på var man träffade fick man olika poäng. En annan station var att cykla enhjuling. Här nedan följer två exempel till:
Stationen gick ut på att balansera en potatis i en sked, samtidigt som man skulle gå balansgång på en bänk. Sedan var det även dags för potatiskastning. Då fick två elever stå på bänken och balansera medans de kastade en potatis emellan sig.
Vid en annan station var det bowling som gällde. Kasta bollen mot konorna och försöka få ner så många som möjligt.