Brådskande; skolrådsrepresentanter sökes
Snälla ni, vi behöver två skolrådsrepresentanter från år 2. Anmäl dig gärna via "kommentar" på bloggen. Första mötet är i oktober. Mer information kommer till dem som anmäler sig.
Mvh Lärarna år 2
Månadsbrev oktober
Fredagen den 3/10 är det studiedag, vilket innebär att eleverna är lediga från skolan.
Vecka 40 börjar utvecklingssamtalen. Tänk på att höra av er till respektive lärare om ni byter datum och tid med någon klasskompis, eller om ni får förhinder och inte kan komma.
24/10 uppmärksammar vi FN- dagen. Programmet för dagen är ännu inte klart.
Vecka 44 höstlov - alla elever lediga från skolan hela veckan.
Varje vecka arbetar vi med värdegrundsarbete. Den senaste tiden har vi arbetat mycket med rasterna och det har mynnat ut i en bok med "våra rasttips", som hänger ute i korridoren. Denna bok är fylld av tips på lekar och rastaktiviteter som eleverna själva har utformat. Eleverna tittar i denna bok flitigt innan de ger sig ut på rast.
För övrigt har vi pratat mycket om hur man beter sig mot sina medmänniskor. Hittills har vi inte haft några direkta incidenter att reda ut. Vi önskar att ni en period frmaöver fortsätter, att ha regelbundna samtal om hur man är en bra kompis samt att hämndaktioner inte är ok. Detta är något vi inte kan prata nog om.
Under höstterminen kommer vi att få gå på bokprat till stadsbiblioteket. Där kommer eleverna även få passa på att låna böcker. Vi hör av oss om vilka datum detta kommer att gå av stapeln. Vi kommer även att få boklådor om rymden, vilket gör att eleverna kan förkovra sig lite extra bland stjärnor och planeter i klassrummen.
För närvarande arbetar vi med vår galax, Vintergatan. Under vecka 39 har eleverna fått lära sig mer om Vintergatans uteseende, samt varför det heter Vintergatan. För bilder och elevarbeten, se webbloggen.
Mvh Personalen år 2
Torsdag 26/9
Vad känner du när...
* ...du är på rast
* ...går till matsalen
* ...gör läxorna
* Vad är bäst med skolan?
* Vad är jobbigast i skolan
* Jag skulle vilja...
* etc.
Dessa frågor fick eleverna fundera över idag. De fick utvärdera med en glad eller ledsen gubbe, samt motivera sitt val med en förklaring. Vissa elever valde att bara göra ett rakt streck till mun, då det fanns fler svar som passade. Eleverna fick verkligen tänka till varför de satte gubbar som de gjorde. Att bara svara "bra" eller "kul" resulterade i följdfrågan; "Vad är det som är bra/kul?" Här nedan ses en genomgång av detta, innan eleverna själva fick varsitt papper att jobba vidare med vid sin egen plats.
Vi hade även massage och då t.ex. bokstavsmassage. Detta innebär att eleverna drar bokstavsformerna över ryggen på sin kompis, t.ex. stora A, B, C ...
Det går att massera i par, likväl som i fyrtal.
Skoljoggen
Alla samlades denna dag utanför skolhuset för, att gemensamt gå till Skinnarängen. Det var disigt i luften och lite småkallt. Eleverna verkade dock förväntansfulla...
Efter att ha sett över att alla var ombytta och på plats i ledet tågade vi iväg...
Väl framme på Skinnarängen började uppvärmningen. Alla elever på skolan fick ställa sig i en stor ring...
Därefter gick startskottet och alla elever rusade iväg! Här fångades en utav alla joggare på bild, i årets skoljogg...
Här följer lite målbilder på några utav eleverna i klassen.
Alla elever var glada och positiva, samt kämpade väl denna disiga septemberdag!
Rymden - Vintergatan


Vi pratade om Vintergatans form och om eleverna kunde finna samma "kanelbullemönster" på något annat. Eleverna tänkte på en vattenvirvel, spiral, ihopringlad orm, snäckan mm. Sedan visade vi två tallrikar som låg ihop. Då kan man lättare förstå formen av Vintergatan sett från sidan.

Vi pratade även lite kort om Andromeda-galaxen som ligger nära Vintergatan. Den liknar ju faktiskt Vintergatan, men är lite större.
Efter genomgången fick eleverna själva måla Vintergatan uppifrån samt från sidan. En del elever målade även Andromeda- galaxen.


Loggbok

"Läsning är för själen vad motion är för kroppen "
av Sir Richard Steele (1672 - 1729)'
Trevlig helg! Mvh Personalen år 2
Information från föräldramötet 16/9
www.skolverket.se
Vi skickar hem tider för utvecklingssamtal. Om ni inte har möjlighet att komma på utsatt tid, är vi tacksamma om ni kan ringa till en klasskompis och byta. Tänk dock på att höra av er till oss och meddela ändringarna.
Under år 1 var vi relativt förskonade mot bråk på rasterna. Under de senaste två veckorna har vi dock haft många incidenter att reda ut. Oftast handlar bråken om missförstånd eller bus som gått över styr. Elever som blir sura på varandra vill även hämnas. Eftersom det är många barn som på ett eller annat sätt varit inblandade, tog vi därför upp detta på föräldramötet. Vi tycker det är bra att reagera INNAN det blir allvarligt.
På föräldramötet kom vi fram till att ALLA föräldrar ska prata hemma med sina barn om hur man är mot andra och att hämnaktioner inte är ok. Prata även om att hur arg man än blir, får man inte "ge sig på varandra" fysiskt. Vi kommer personligen att kontakt er, vars barn vid upprepade tillfällen inte följer våra regler eller om vi på andra sätt bedömer att ni behöver få veta vad som hänt. Vi kommer att skicka hem information om hur vi upplever läget framöver.
Skolans policy när en elev brutit mot de regler - värderingar som vi har på skolan:
1. Personalen pratar med eleven.
2. Personalen skriver i loggbok/kontaktbok.
3. Personalen pratar med föräldrarna.
4. Föräldrarna kommer med till skolan.
Mvh Personalen år 2

Rymden
Information om det som sades på föräldramötet, samt tider för utvecklingssamtal skickas hem under torsdagen.
I tisdags arbetade vi med rymden. Eleverna fick fundera över frågeställningen: "Var finns du i universum"?
Ett exempel:
* Pelle Karlsson
* Sveavägen
* Johannelund
* Linköping
* Östergötland
* Götaland
* Sverige
* Norden
* Europa
* Jorden
* Vintergatan
* Universum
De fick sedan själva skriva var de befanns sig i universum. Detta är något som kan vara klurigt även för en vuxen. Eleverna tyckte det hela var mycket intressant och framförallt stort. Tar universum aldrig slut?
Eleverna fick även göra en bild över dem själva och deras bostad. Sedan utökades detta till att deras bostad befann sig på jorden och avslutningsvis att jorden befann sig i vårt solsystem med andra stjärnor och planeter.
Alla bilder, texter etc. som vi gör under arbetet med rymden, samlar vi i en speciell "rymdenbok".
Konsert & teckningsutställning
Under torsdagen bjöds eleverna, på en liten konsert av en flicka i klassen. Eleven har nyligen börjat spela cello och hade därför övat in några korta stycken som hon spelade för oss.
Under eftermiddagen var det tänkt att alla elever i år 2 skulle få gå på teckningsutställning, men det visade sig att en utav guiderna blivit sjuka. Istället för att ställa in för alla elever, valde vi att halva gruppen fick gå på utställningen.
Inledningsvis fick eleverna allmän information om teckningsutställningen som visades på Bakgatan i Vadstena.
Därefter fick eleverna gå runt och titta på teckningarna.
Guiden berättar om bilderna.
Avslutningsvis fick eleverna själva prova på olika tekniker. De fick välja på att måla med blyerts, kol eller tusch. Här ser vi elever som provar att måla med kol.
Några andra elever valde att prova tusch.
Rymden!!!

Inledningsvis fick eleverna se en film om Big Bang och skapande av universum på storbild i aulan.

Sedan fick eleverna själva rita Bing Bang som de upplevde den.

Vattenfärger använde vi till denna övning.

Många fina färger behövdes till den stora explosionen.

Eleverna sätter sedan in dessa bilder i sin "rymdbok" som var och en skapar.
Trevlig helg!

Trevlig helg önskar personalen år 2!
Utematematik

Eleverna var i grupper om 3 eller 4 elever.

Här följer några exempel på uppdrag som eleverna utförde:

Hämta 4 stenar. Hämta dubbelt så många pinnar.

Person nummer 1 i gruppen tar ett kliv.
Person nummer 2 i gruppen tar dubbelt så många kliv som nr 1, alltså 2.
O.s.v


Ställ er i åldersordning med den yngsta längst fram och den äldsta sist.
Vi hade även uppgifter som handlade om t.ex. räkna bilar på parkeringen. Eleverna räknade även på hur många bilbälten det blev i alla bilar tillsammans, om varje bil har 4 bälten. När alla uppdrag var utförda och uppvisade för en vuxen, fick eleverna en kort lekstund i lekparken.
"Boken om mig"

Alla elever har ett protokoll (se ovanstående bild). Eleverna utgår från sig själva när de gör övningarna till protokollet, t.ex. mitt namn, mitt utseende etc.

När de har tittat på protokollet för, att se vilken övning de ska göra går de och hämtar "övningskorten" (i träasken). Här står det tips och idéer vad eleverna ska rita och skriva om.

Sedan är det bara att läsa in sig på "övningskortet", hämta material som behövs till och sedan sätta igång och jobba.

När en övning är klar stämmer eleverna av med en vuxen och kryssar därefter i rätt ruta i protokollet. Därefter fortsätter de med nästa övning i protokollet.

Eleverna skriver om sig själva på papper. Vi har även så smått kommit igång med, att eleverna får skriva rent sina alster på datorn. Bilder och text ska sedan klistras in och samlas i en bok.
Månadsbrev september
Månadsbrev september
Inför läsåret 08/09 har vi infört något vi kallar för "fadderslingor" på St Persskolan. I fadderslingorna kommer elever från förskoleklass till år fyra att vara representerade. Detta är istället för faddrar som vi har haft tidigare på skolan. Den 4/9 kommer fadderslingorna att få träffas för första gången. Vad förmiddagen kommer att innehålla är ännu inte helt klart.
Den 11/9 kommer vi troligtvis att gå på teckningsutställningen "Runt Hörnet". Detta kommer att ske under torsdagens sista pass, men vi slutar dock samma tid som vanligt.
16/9 är det informationsträff om skriftliga omdömen som vi numera är ålagda att skriva. Informationen kommer att ges till alla föräldrar i aulan på St Persskolan med start kl 18.30. Efter informationsstunden träffas alla föräldrar i år 2 nere vid våra hemklassrum. Ta med almenacka, då vi kommer att planera in tider för kommande utvecklingssamtal på föräldramötet. Vi beräknar att kvällen slutar senast kl 21.00
24/9 är det dags för Skojoggen under förmiddagen. Ta därför med gymnastikkläder som eleverna kan ha ute, dricka samt en extra frukt. Mer information kommer längre fram.
Vi påminner om att det är bra om eleverna kan få med sig en kudde (med krok) till skolan. Detta eftersom vi arbetar mycket med genomgångar på golvet.
Vad gäller läxor för denna termin, kommer vi som vanligt att dra igång med läxläxor fr.o.m vecka 36. Läsläxorna gäller tisdag - tisdag eller torsdag - torsdag. För att få reda på vilken dag som gäller för just ert barn, se läsrapporten som skickas hem med läseboken. Läs igenom läsrapporten för att få information om hur läsningen hemma ska skötas och redovisas. Ta sedan med läsrapporten och boken till den dagen som gäller för ert barn.
För övrigt kommer vi att satsa på en matematikläxa varje vecka. Läxan kommer att innehålla t.ex. tabeller och begrepp som vi anser att eleverna behöva nöta regelbundet.
Mvh Personalen år 2