Trevlig Valborg!
Vänskapsdag! Under morgonen bjöds eleverna på uppträdande av en cirkusskola från Motala. Det var en uppskattad föreställning där de två medverkande bjöd på många spännande upptåg. Det var alltifrån eldslukare och trolleritrix till rocka rockring och akrobatik. Eleverna älskade det och när föreställningen var slut ropade hela aulan med barn "en gång till"!!!
Efter cirkusen var det dags för samarbetsövningar i blandade grupper, med elever från Fk till år 4. Eleverna fick t.ex. bygga sandslott, flytta hinkar med hjälp av en krok och många snören, gå hinderbana med ihopbundna ben etc.
Efter ett antal stationer bjöds eleverna på lunch ute på skolgården i form av hamburgare, festis, morotsstavar och frukt. Efter lunchen hann vi med ytterligare två stationer innan det var dags att sluta för dagen.
Tack alla elever och personal för en rolig dag ute i solen. Trevlig Valborg!
Ombergsdag 27/5 - talong
1. Vi vill att ni kryssar i om ert barn får åka eller inte får åka tillsammans med en annan vuxen.
2. Vi vill att ni kryssar i om ni kan skjutsa barn i er bil denna dag, samt hur många barn ni i sådana fall kan ta med.
Talongen ska lämnas till skolan senast 6/5.
Tänk på att fylla i elevens namn på talongen samt ange antal barn i er bil, inklusive ert eget.

Läxa till torsdag 7 maj
1. Plocka fram 5 behållare (t.ex. skål, burk, flaska). Ställ dem i storleksordning. Den du tror rymmer minst vatten först. Den du tror rymmer mest vatten sist.
2. Gissa därefter hur många dl eller liter det ryms i varje behållare. Mät och kontrollera.
3. Rita och berätta hur du gjorde och hur det gick.
Extra: för dig som vill göra mer
Leta i en receptbok efter något gott att baka. Följ receptet och baka. Skriv upp receptet i läxboken och berätta hur det gick. Skicka gärna med kommentarer från de du bjöd.
Månadsbrev maj
Följande datum är det bad; 7/5 grupp 2, 12/5 grupp 1 och 14/5 bad för grupp 2.
Den 12/5 är det enskild fotografering, "kompiskort".
13/5 är det studiedag, vilket betyder att eleverna är lediga.
21-22/5 är det ledigt pga Kristi Himmelsfärdsdag.
27/5 Ombergsdag för år 2, närmare information kommer senare. Innan helgen skickar vi ut en talong angående skjutsar. Tänk på att vi vill ha talongen åter senast 6/5.
Angående hösten:
Eftersom många har frågat vill vi meddela att skolan skickar hem brev så fort tjänstefördelningen gällande hösten är klar.
Vi har under ett par veckor laborerat med volym, dl-mått och liter-mått. Pasa därför gärna på att laga mat/baka för att eleverna ska få befästa dessa enheter. Vi har även så smått provat på multplikation.
Det återstår två torsdagsläxor v.19 + 20. Utöver det kör vi läxläxor som vanligt t.o.m maj månad ut. Sedan lämnar vi eget ansvar att hålla läsningen levande hemma.
Ha en riktigt skön vår! Mvh Personalen år 2

Utematte och brevskrivning

Hur många bilar finns på parkeringen och hur många däck har de tillsammans? Här kan man tänka upprepad addition eller multiplikation. (Obs. När eleverna löste "biluppgifterna" fanns en vuxen med ute på pakeringen.)

Hur många cyklar finns det på cykelparkeringen och hur många hjul har de tillsammans? En del elever valde att hoppa 2-skutt, andra räknade multiplikation så långt de kunde. Lösningarna varierade.

Det som var svårt för en del elever var när de hörde någon kompis säga ett annat antal än de själva var på, eller om en kompis började prata om något annat. Då tappade många lätt fokus på vilket antal de var på och fick börja om.

Samma problem kunde uppstå när eleverna skulle räkna alla vita staketpinnar runt rektorns trädgård. Här kom en del dock på att de kunde skriva stödanteckningar längs vägen.

Eleverna får sätta ord på större antal än 100. Totalt fanns det 180 staketpinnar.

Hur lång är egentligen sidorna i kingplanen? Några elever kom på att det är en kvadratisk form och därmed behöver man bara räkna en långsida. Här var alla sätt tillåtna, förutom att använda linjal. Många elever utgick från sin "meterpunkt" på kroppen för att räkna ungefär hur lång en sida kunde vara. Några andra mätte t.ex. längden på sin penna innan de gick ut. Sedan undersökte de hur många pennor som fick plats på en sida och räknade på så vis ut sidans längd.

Hämta två pinnar. Den ena pinnen som ska vara ungefär dubbelt som lång som den andra. Här övar vi begrepp.

Hämta 10 stenar. Hämta hälften så många pinnar. Här gäller det att veta vad hälften innebär och därmed räkna ut hur många av varje sak de ska hämta.

Hur många träd finns i rektorns trädgård? Om varje träd sen har 5 grenar, hur många grenar har då alla träden tillsammans? Här var det många som hoppade 5-skutt. När alla elever hade gjort färdigt de 10 övningarna samlades vi i klassrummet för att gå igenom svaren.
Eleverna i gul grupp brevväxlar med Julias och hennes nya klass. Julia gick tidigare i vår klass, men har flyttat och börjat på Vifolkaskolan i Mantorp. Det är hennes klass som eleverna i gul grupp brevväxlar med.


Varje elev har fått en brevvän från Julias klass att skriva brev till.

Det gäller att tänka på att den som får brevet kan läsa vad man skrivit. Därför är det extra viktigt att tänka på att skriva läsligt, skriva bra meningar med röd tråd, använda punkt och stor bokstav, kanske frågetecken om man har en fråga att ställa till brevvännen mm.
Påminnelser
Under ett par veckor framöver kommer eleverna att gå och simma. Totalt är det 2 pass inlagda per grupp. Vi har under dagen (fredag) skickat med eleverna lappar hem där datum för bad står. Observera att första simpasset startar redan på tisdag v.18.
På Valborgsmässoafton, torsdag, har vi vänskapsdag. Då kommer eleverna bl.a att arbeta i åldersblandade grupper och gå runt i ett stationssystem där de får prova på olika aktiviteter. Dagen avslutas klockan 12.30 och då går även bussarna hem.
På fredag, 1 maj, är vi lediga!
// Personalen år 2
Filmvisning samt konstverk "vitsippa"


För ett par inlägg sedan berättade vi om eleverna som målade vitsippor och gjorde konstverk av dem. Vid det tillfället utlovades att ni skulle få se ett färdigt resultat, när ram etc. var på plats. Här kommer det:

Ett utav de fina konstverken som eleverna gjort.
Läxa till torsdag v.17
Gör på följande sätt:
STEG 1
1. Ta fram 1 tärning.
2. Slå tärningen och säg 10-kamraten.
Ex. Jag slår en 4:a. Svaret är 6 (4+6=10)
STEG 2
1. Ta fram 3 tärningar.
2. Slå alla tärningarna och addera allihop.
3. Vad fattas för att det ska bli 10 eller 20? (Välj närmsta 10-talet)
Ex. Jag slår en 3:a, 5:a och 6:a (summan är 14). Svaret är 6 (14+6=20)
STEG 3
1. Ta fram valfritt antal tärningar (minst 4 st).
2. Slå tärningarna och addera allihop.
3. Vad fattas för att det ska bli 10, 20, 30, 40, 50, 60, ...
Kompismassage, vitsippor & Valborgsmässoafton
Den 30/4 är det Valborgsmässoafton. Då kommer hela skolan att ha en vänskapsdag. Detta innebär att alla elever kommer att sluta klockan 12.30. Observera att bussarna kommer att rulla hemåt denna tid.
Under dagen fick eleverna ha kompismassage, vilket brukar vara ett uppskattat inslag. Till lugn musik kan pedagogen t.ex. läsa en massagesaga med passande rörelser till. Eleverna kan också få göra siffror, bokstäver mm på sina kompisars ryggar. Det är bara fantasin som sätter gränser...
Några elever har fått studera vitsippan på nära håll. Hur är den uppbyggd och hur många blomblad etc. har egentligen vitsippan. Vi kom fram till att det vanligaste antalet i gruppen var att blomman hade 6 blomblad. (Några få blommor i gruppen hade 7-8 blomblad.) Därefter konstaterade vi att bladen satt fast tre och tre, på tre olika stjälkförgreningar. Detta var lika för alla blommor vi studerade. Färg och form var också något vi tittade extra på. En del vitsippor var t.ex. lite lila under de vita blombladen. Sedan diskuterade vi vad de gula "spröten" i blomman var för något. Efter en stunds diskuterande och studerande var det dags för eleverna att få rita av sin blomma så noga de kunde. Detta gjordes först med en blyertsskiss.
När detta var gjort fick eleverna färglägga blomman med "kladdkritor" i de färger som passade just deras blomma.
Avslutningsvis fick eleverna måla blå vattenfärg över hela teckningen. Om eleverna då målat tjocka lager med "kladdkrita" kommer vattenfärgen inte att fästa på den målade blomman. Den framträder därmed ur den blå bakgrunden på ett väldigt konstnärligt sätt. Eleverna är nu ombedda att ta med sig 4 pinnar var, som vi sedan ska använda som ramar till konstverken. Hur konstverken ser ut när allt är klart, får ni se vid ett senare tillfälle.
Påskpyssel: bygga och släppa äggfarkoster
I onsdags byggde F-2 äggfarkoster i mixade grupper. Totalt blev det 18 grupper som byggde farkoster. Eftersom det i grupperna fanns med elever som vi inte har tillåtelse att lägga upp på vår blogg, har det varit svårt att ta kort som vi kan använda. Därmed hoppas vi att ni har förståelse för att vissa bilder kan vara redigerade.
Här byggs det för fullt. Många idéer kring vad man kunde ha de olika materialen till diskuterades. (Det skulle senare visa sig att dessa två pojkar var med i gruppen som stod för vinnarbidraget.)
Många elever hade med sig bra material att bygga med och hade därför inga svårigheter att komma igång med byggandet. Dessutom hade ju våra tvåor erfarenhet av detta, eftersom de var med och byggde förra året.
Det var roligt att se att kreativiteten flödade. Här ser vi att man inte behöver begränsa sig till ballonger och påsar för att få det att flyga. Sedan gäller det dock att farkosten inte vippar när den slår i marken, för då finns det risk att ägget trillar ut och går sönder trots bra flyganordning.
Många elever var duktiga på att samarbeta och få med sig sina yngre kompisar i byggandet. De lyssnade in sina skolkompisars idéer och berömde dem för ett gott arbete.
Det gäller att fundera lite innan man börjar bygga.
Under dagen (torsdag) hade vi besök av en skylift. Högt däruppe fanns Eva och släppte ner farkosterna en i taget. När farkosten slagit i marken, undersökte publiken om det blivit äggröra eller inte. De bidrag som hade ett helt ägg gick vidare till en "skönhetstävling". Totalt 8/18 bidrag gick vidare.
Det bidrag som flest röstade på och som vann var "spökskeppet".