Månadsbrev april

Månadsbrev april                                                                                  


Vi vill tacka alla föräldrar och barn som gjorde vår "rymdenkväll" så trevlig! Det var roligt att så många hade möjlighet att komma. Vi har några kronor över från denna kväll och planerar att använda dem till en Ombergsutflykt för klassen framåt maj. Vi återkommer med mer information.


Vecka 15 är det påsklov, vilket innebär att eleverna är lediga från skolan. Vi hoppas att ni får ett riktigt skönt lov med många trevliga upplevelser.


Vi vill att ni låter era barn läsa böcker hemma flitigt, oavsett hur långt de har kommit i sin läsutveckling. Alla elever har läsläxa till tisdag alt. torsdag. Varje vecka ska därför eleverna ta med sig läsrapport och bok, oavsett om den är utläst eller inte. I läsrapporten skriver ni hemma ner hur ni tycker att läsningen gått, om boken t.ex. verkar för svår/för lätt, vad ni övat på, vilka sidor ni har läst etc.

Under tisdag och torsdag försöker vi att lyssna extra på alla elever, ge respons på läsningen samt låna ny bok vid behov. Om vi, vid något tillfälle, inte har hunnit läsa med alla elever så är det viktigt att ni fortsätter läsa hemma. Det är viktigare att läsa en kort stund varje dag istället för att läsa "ikapp" i slutet av veckan. Det finns alltid saker att öva på i läsningen. Här följer några punkter som ni kan använda er av då ni läser böcker hemma med eleverna.


  • Prata om svåra ord och uttryck som dyker upp i texten. Vad är egentligen en "sjöbod"? Hur är man om man är "missnöjd"? Vad innebär det att vara "hungrig som en varg"? Vad menas med att Pelle har "höns-skinn"? Ta inte för givet att eleverna förstår alla ord, utan ta upp dem till diskussion. Detta för att öka ordförråd och ordförståelse.
  • Öva på att stanna vid punkt för att undvika att läsningen blir forcerad.
  • Ställ frågor om texten. Prata även om sådant som "står mellan raderna" (underförstådda saker). Ställ varför-frågor: Varför går det inte bra att simma? Prata om känslor: Hur tror du Sara känner sig? Vad tycker Sune om att Sofie ska vara med? Dessa saker kanske inte går att läsa i texten, utan författaren förväntar sig att läsaren ska förstå det av sammanhanget.
  • Prata om skiljetecken som t.ex. talstreck, utropstecken, frågetecken. Vad de betyder och vad de används till.
  • Öva på att läsa med inlevelse - försök göra läsningen intressant och spännande för den som lyssnar/variera dig och utnyttja de skiljetecken som ska hjälpa dig på vägen. Det är ju skillnad att läsa en mening som t.ex. slutar med punkt än att läsa en mening som slutar med frågetecken/utropstecken. Ta hjälp av ord som "viskade Lisa", "ropade mamma"...
  • Uppmuntra eleverna att fråga om sådant som är svårt i texten - uttal, ord, uttryck mm.

Glad påsk! Mvh Personalen år 2

                                         


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0