Månadsbrev december
Månadsbrev december
Tisdagen den 2/12 kommer fadderslingorna att träffas för att julpyssla tillsammans. Fadderslingor innebär att elever från förskolklass till år 4 finns representerade i varje grupp. Efter julpysslet går år 1-3 iväg på julkonsert på Petrus Magni skola.
Den 9/12 är det dags att bygga fantasifulla rymdfarkoster. Vi vill att eleverna tar med sig material till byggandet av sina farkoster. Vi står för färg och lim. Ni tar med er det byggmaterial ni vill ha.
10/12 är det besök på stadsbiblioteket. Ta med böckerna du lånat samt lånekort.
15/12 har skolan luciafirande i aulan.
19/12 Julavslutning, buss går hem ca 10.
Eleverna startar vårterminen 8/1.
Bokormen är snart komplett. Tänk vad våra barn har läst och berättat. Detta betyder överraskning någon dag innan jullovet!
Vi tycker fortfarande att eleverna är bra kompisar gentemot varandra. Hela skolan arbetar med temat "Jag tänker på vad jag säger". Där jobbar vi mycket med barnens språkbruk. Vi försöker t.ex. hitta på roliga/glada ord istället för fula ord. Vi påminner varandra om att använda ett bra språk. Arbetet blir lättare om temat genomsyrar hemmet också. Påminn och hjälp era barn att hitta ett bra språkbruk.
TIPS! Kommentera gärna saker ni ser och läser på bloggen. Vi är tacksamma över tips, idéer och reflektioner. På så vis blir sidan än mer levande och vi har möjlighet att anpassa sidan efter era önskemål. Det blir även ytterligare ett sätt att utveckla kontakten mellan hem och skola.
God jul & Gott Nytt år önskar personalen i år 2!
Matematikläxa - memory
Matematikläxan till torsdag är att öva på sitt memory. Varje elev har gjort sitt eget memory som de nu tar hem i läxa. Här gäller det att para ihop rätt siffra med rätt text. Det finns mycket att diskutera kring detta. Diskutera t.ex. följande (vänd och vrid på frågorna, allt för att komma åt både begrepp och innebörd):
* Vad är ett dygn?
* Vad har vi 4 av? Vilka är våra 4 årstider? Diskutera även vad som kännetecknar alla årstider. Vilken årstid är det när det är december? Vilken årstid kan vi bada och sola? Vilka årstid är påsklovet/alla helgon...?
* Vad har vi 12 av? Vilka är våra 12 månader? Vilken är din månad? Säg t.ex. en höstmånad, vårmånad.
* Vilka är våra 7 dagar? Vad kommer efter t.ex. måndag? Vilken dag är det i övermorgon? Imorgon? Igår? I förrgår?
Ogräs i rabatten

Tre utav eleverna i vår klass medverkade i musikalen.
Måla ramar





Här ser ni några utav de fina resultaten.
Bokprat
* Titel
* Författare
* Illustratör
* Boken handlar om
* Det bästa med boken
Efter detta låter vi klasskompisarna ta "bokpratskort". På korten står det frågor som de kan ställa till den som läst boken, t.ex. Vem i boken skulle du vilja vara kompis med? Vilken årstid är det? ... Det gäller sedan för den som berättar om boken att motivera sina svar.
Eleven som har berättat om boken får även ett litet kort att fylla i titel, författare och namn på. Detta kort sätter vi sedan upp i bokormen som vi har på väggen. När korten har blivit så många att de nått ända bort till "svansen" på ormen kommer något kul att hända.

Här redovisar eleverna sina lästa böcker för klasskompisarna.
Rymden
När vi kom till skolan idag hade vi fått ett nytt brev från Marsipan. Eleverna var förväntansfulla på innehållet i brevet.
Holaj
Nu har jag besökt Venus och ätit lite på mat på Mars. Jag har väntat så på att få komma tillbaka till er och läsa era fakta. Ni börjar bli duktiga på planeterna. Det är mycket som stämmer av det ni skriver.
Under en tid framåt ska jag semestra på Tellus. Jag har sett en spännande byggnad med vatten runt, inte långt från er skola. Den ska jag kika närmare på. Därefter sticker jag på en upptäcktsresa till alla Tellus världsdelar. Jag vet inte hur lång tid det tar. Det beror på om jag träffar några trevliga Tellusgubbar som jag kan hänga med. Jag hör av mig när min Tellusresa är klar.
Hmva Marsipan
Ps. Jag är väldigt nyfiken av mig och råkade trycka lite på en mojäng som fanns i ett utav era rum. När jag tryckte på knappen kom det värsta stjärnfallet och stack mig i ögonen! Hjälp! Vad har jag gjort?! Ds

Efter att ha klurat en stund kom eleverna fram till att "mojängen" måste vara vår kamera, som legat på skrivbordet över natten. Vi knäppte på kameran och upptäckte denna knepiga bild. Vad är det egentligen Marsipan har fångat på kortet? Många diskussioner uppstod kring vad kortet föreställde och eleverna hade många och skilda idéer. Efter denna upptäckt var eleverna mycket uppmärksamma på andra tecken på skolan, som kunde komma från Marsipan. Några elever gick på upptäcktsfärd runt skolgården under rasten och tyckte sig skymta både det ena och det andra som kanske kunde komma från Marsipan...

Eftersom Marsipan ska på upptäcktsresa på vår planet Tellus ett par dagar valde vi, att arbeta med saker som hör till rymden, men som inte är planeterna. Eleverna fick under förmiddagen gå till 3 olika stationer. En station innebar att göra sitt eget tidsmemory från början till slut. På en lapp kunde det t.ex. stå "7..." och på nästa "...dagar på en vecka". Då hör dessa två lappar ihop. Detta spel är något som eleverna kommer att få öva både i skolan och som läxa hemma framöver.

En annan station innebar att eleverna fick lära sig mer om t.ex. dag & natt. På riktigt är det endast lärarens ficklampa och lite mysbeslysning som lyste, men för att tydliggöra för er tog vi med blixten på.

Den tredje stationen innbar att eleverna på olika vis fick öva på våra årstider, månader och dagar genom t.ex. olika lekar.

Nej, vi har inte julpyntat ;) Detta är vår "rymdendekoration". Samtidigt lite stämningsfullt denna mörka årstid.
Jag tänker på vad jag säger
"Jag tänker på vad jag säger" är namnet på St Persskolans tema fram till jul. Det bottnar sig i idéer från St Pers skolråd. Många upplever att eleverna använder ett ovårdat språk mot t.ex. sina kompisar. Svordomar och andra elakheter ploppar ut väldigt lätt och många verkar inte tänka på att dem de säger dessa ord till kan bli ledsna. Därför inleddes idag temat med sång och musik i aulan.
Först sjöng lärarna en sång med många fula ord i för att väcka elevernas intresse och få dem att höra hur illa det låter när andra använder svordomar. Därefter pratade vår rektor mer om temat och vad hennes och våra önskningar var med det. Vi avslutade med att sjunga "Alla vill ha en bästis". Därefter fortsatte alla klasser tillbaka till sina klassrum för vidare diskussioner. Här diskuterade vi varför vi vuxna valde att sjunga en sådan här sång. Vi pratade om vad som händer om man använder dessa ord, samt vad man kan säga istället för orden.
Några elever påpekade att föräldrar och syskon t.ex. svär mycket hemma vid olika tillfällen. Vi tipsade då eleverna om att berätta om vårt tema hemma. På så vis kan eleverna tipsa sina familj om vad man kan säga istället och samtidigt be familjen att stödja eleverna i vårt tema.
Tanken är att vi så småningom även ska måla broscher som ska fästas på elevernas kläder den tid då det är i skolan. På broscherna kommer det att stå "Jag tänker på vad jag säger". Det är även ett budskap vi vill att eleverna ska sprida/påminna sina vänner om då de t.ex. är ute på rasterna. Det var något eleverna började med redan under lunchrasten. Toppen, tyckte vi!
Redovisning av planeterna
När eleverna läst, skrivit och ritat om just den planeten de jobbat med var det dags för redovisning. Eleverna fick redovisa för varandra på lite olika vis. En del satt kvar i ringen och pratade, andra stod framför sina vänner och berättade vad de hittat. Några kompisar passade på att ställa frågor, en del grupper hade förberett frågor till sina kompisar och vissa grupper sammanfattade vi på tavlan.
Varje elev fick sedan ett eget faktapapper om varje planet, att klistra in i sin rymdenbok. Där kunde de även måla bilden av planeten.
Venus, Jorden och Mars
Marsipan hade varit och lämnat ett nytt brev, som vi hittade på morgonen. Så här löd det:
Holaj
Vad häftigt det var på Merkurius! Det var som ni skrev. Jag tror inte att ni skulle ha roligt där. Det fanns bara grus, sten och kratrar. Tänk vilken tur att ni bor på Tellus. Vad bra ni har det. Resan var rätt lång och jobbig, framför allt resan tillbaka för då stötte jag på värsta ovädret upp i stratosfären.
Innan jag ska besöka Venus måste jag hem en sväng till Mars för, att fylla på matlagren. Eran mat på jorden var inget för en marsianmage som min. Sen åker jag raka vägen till Venus, innan jag kommer tillbaka till er. Då ska jag passa på att bekanta mig mer med er planet, Tellus.
Under tiden som jag är hemma ber jag er, att fortsätta arbeta så fint som ni gjorde med Merkurius. Skriv gärna om Venus och Jorden. Vet ni något om min planet Mars? Skriv gärna vad ni vet om den, så ska jag se om det stämmer sen.
Jag tänkte chilla några dagar, men besöker er igen i slutet av veckan.
Lycka till! Vi hörs.
Hmva Marsipan
Eftersom Marsipan bad oss att ta reda på mer om tre planeter; Venus, Jorden och Mars, så delade vi in oss i tre grupper. Varje grupp fick varsin planet att arbeta mer med. En grupp arbetade med fakta om Venus, en med Jorden och den tredje med Mars. I de tre grupperna delade vi in eleverna i smågrupper om 2-3 elever. Dessa 2-3 elever skulle sedan hjälpas åt med att leta fakta och skriva en text. Så här såg det ut:
Under morgondagen, onsdag, ska sedan grupperna redovisa om sin planet för de andra. På så vis kommer alla elever få ta del av alla tre planeterna. Vi passade även på att kopiera några alster så, att kompisarna även kunde få faktan nedskriven, samt kan måla hur planeten ser ut.
Matteläxa & bad tisdag 11/11

Deltagare: minst 2 spelare
Du behöver: en tärning, papper & penna, spelmarkörer
Så här spelar du (ett förslag): Ställ markörerna på start. En spelare börjar att slå tärningen. Spelaren går det antal steg som tärningen visar. Om spelaren svarar rätt på uppgiften får spelaren 1 poäng. Om spelaren svarar fel får denne ingen poäng. Därefter är det nästa spelares tur. Vid målgång vinner den spelaren som har flest poäng.
Svårighetsgrader: Låt en duktig spelare svara t.ex. dubbelt. Låt säga att uppgiften är 18+2 = 20, svaret blir då = 40.
Varianter: Hitta på egna regler, varianter efter att ha provat vårt exempel. Huvudsaken är att talen övas, både addition och subtraktion och det kan de göras på många olika sätt. Det är bara fantasin som sätter gränser ;)
Ps. Observera att vid addition arbetar vi efter strategin att "störst går först". Ds
Lycka till!
OBSERVERA: att det är bad/simning på idrottslektionen för grupp 1 imorgon tisdag.
Marsipans nattliga besök

Visst hade Marsipan lämnat spår efter sig! Han hade dessutom försökt svara på elevernas skrivna frågor. Dessutom låg det ett nytt brev på klassrumsgolvet. Även detta brev omgivet av glittertrådar. Så här stod det:
"Holaj
Hörru ni, vad läskigt det är att vara i era klassrum mitt i natten! Det är väldigt mörkt. Min lilla lysantenn räcker precis till att jag kan skriva det här och läsa i era böcker. Vad fint ni har gjort! Ni måste ha jobbat hårt. Nu har jag fått reda på massor om Merkurius. Till exempel att Merkurius ligger närmast solen och att den är hård och stenig med kratrar. Tänk att ni kan sådana fina ord!
Nu är det dags att ge sig av mot Merkurius. Det ser jag verkligen fram emot. Tur att jag kan åka i min marsianska superlandare. Med era rymdraketer skulle det ta 79 dygn att åka till Merkurius. Jag har räknat ut att det kommer att ta 29 timmar för mig att åka till Merkurius, när jag åker i min superlandare.
Tack så jättemycket för all hjälp! Förresten, vilka häftiga figurer ni har gjort. En utav dem var faktiskt lite lik mig.
Jag hör av mig nästa vecka när jag är tillbaka...
Hmva Marsipan"
Eleverna funderade mycket på hur Marsipan tog sig in i skolan. Skolan är ju låst på natten. Det är ju svårt att svara på tyckte några elever, eftersom vi inte vet hur stor han egentligen är. En elev hade önskat att Marsipan skulle lämna ett kort på sig själv. När inget kort kom, drog vi dock slutsatsen att det nog inte fanns kameror på Mars. En elev var mycket obeservant på följande; att Marsipan hade skrivit att han hade en lysantenn, samt att en utav figurerna vi gjort var lite lik Marsipan. Han började genast att studera alla figurer och kom till sist fram till en figur som bara MÅSTE vara den som Marsipan syftade på. Figuren hade ju nämligen en antenn i pannan! Vi avslutade dagen med att eleverna fick ta hem sina marsipanfigurer. Många elever passade på att äta lite av dem.



Trevlig helg! Mvh Personalen år 2
Tips
http://www.ungafakta.se/stjarnorplaneter/
En rolig sak man kan göra på sidan är att räkna ut sin rymdvikt, alltså vad man skulle väga på andra planeter. Är du intresserad, gör på följande vis:
1. Använd länken ovan
2. Klicka på "starta här"
3. Klicka på "himlakroppar" längst ner på sidan
4. Klicka på " räkna ut din rymdvikt" längst upp på sidan
5. Sen gäller det bara att veta hur mycket man väger på Tellus (Jorden)
Vi samlar tomma förpackningar i olika prisklasser. Dessa ska vi använda till vår "affär". Välkomna med bidrag.
Marsipan från planeten Mars
Oj, oj, oj vilken spännande morgon vi hade idag. När eleverna kom in i klassrummet mötte dem denna syn.
Någon hade lämnat ett brev med glitter efter sig mitt på golvet. Detta var vi bara tvungna att undersöka närmare...
I det svarta kuvertet hittade vi ett brev. I brevet stod det följande:
Hej.
Mitt namn är Marsipan och jag kommer från planeten Mars. Jag är fem miljoner ljusår gammal. Denna vecka är jag här på Tellus. Jag ville så gärna träffa er men ni var inte här. Jag får försöka igen en annan gång.
Era fröknar har skickat ett satellitsignal om att ni ska arbeta med planeterna. Jag är mycket nyfiken av mig och vill lära mig nya saker. Jag har därför tänkt besöka alla planeter i vårt solsystem. Jag skulle vilja ha reda på lite mer om planeterna innan jag åker till dem. Jag hoppas verkligen att ni vill hjälpa mig med det.
Den första planeten jag ska åka till är Merkurius. Det enda jag vet om Merkurius är att det är den planeten som ligger närmast solen. Jag blir mycket glad om ni kan skriva ner lite fakta om planeten som jag kan få läsa. Eftersom vi inte hinner ses innan jag åker till Merkurius, vore det jätteroligt om ni även skulle kunna göra en figur av hur ni tror att jag ser ut.
Jag kommer att besöka era klassrum på torsdag natt, för att läsa era fakta och titta på figurerna ni har gjort av mig, innan jag åker mot Merkurius.
Tack för att ni vill lära mig mer om planeterna!
Hmva (=kram) Marsipan
Nu började vi fundera på vad vi egentligen kunde om Merkurius. Fröknarna kunde berätta att om solen är 8.8 meter i omkrets (se bilden nedan), så är Merkurius inte större än en liten kula.
Därefter funderade vi på hur vi skulle kunna få reda på mer fakta om Merkurius. Eleverna tyckte då att vi kunde läsa om planeten i våra böcker. Därefter startade en febril aktivitet i klassrummet. Eleverna letade fakta och skrev så pennorna glödde.
Vi hade ju även fått i uppgift av Marsipan att försöka illustrera hur vi trodde att han såg ut. Därför ordnade fröknarna fram lite marsipan som eleverna fick forma till figuren Marsipan.
Eleverna hade många idéer om hur Marsipan från Mars kunde se ut. En del tyckte att han liknande "Shrek". Andra tyckte att han hade långa öron och antenner. Här följer några bilder på figurerna.
Eleverna tyckte det bästa vore om vi lämnade våra egenproducerade rymdenböcker framme på bänkarna på torsdag eftermiddag, så att Marsipan lätt kunde läsa faktan vi skrivit. Vi passade även på att göra en liten utställning av figurerna.
Nu återstår att se vad Marsipan kommer att tycka om vårt arbete...
Elsie Petrén
Innan lovet läste vi en utav hennes böcker om Kommissarie Tax som löser olika mysterier. Kommissarie Tax är lat, mörkrädd och spelar saxofon. Alla figurer i Kommissarie Tax böcker är djur med olika personligheter. I ett mysterie försvinner det godis från affären. Det visar sig att det är tandläkaren, som är en krokodil, som stulit godiset för att slippa få så många patienter med hål i tänderna. På så vis kan han arbeta mer med sin hobby.
Elsie berättar att hon har skrivit böcker i 10 år. Den första boken kom för 8 år sedan. Hon tyckte då att det inte fanns så många mysterieböcker för barn och därav böckerna om Kommissarie Tax. Elsie spelar själv saxofon och hon har dagen till ära med sig sitt instrument. Hon spelar en låt som Kommissarie Tax spelar när han är ensam och lite deppig och en låt som han spelar när han är glad. Eleverna uppskattade verkligen hennes spelande.
Vidare berättar Elsie hur man kan skriva deckare och tipsar oss om en internetsida där hon har en deckarskola:
www.kommissarietax.se
Eleverna var aktiva och ställde frågor om t.ex. Kommissarie Tax, vem som ritar bilderna och hur det går till att göra en bok. Är det verkligen så att Elsie själv limmar ihop sidorna till en bok?
Författarinnan sjunger även några små låtar för oss, bl.a en rap där eleverna själva får vara med i refrängen:
" Dumma, dumma dinosaurie Tax. Du är dummast utav alla i denna galax".

Efter besöket var det en del elever som gärna ville ha hennes autograf.
