Stavningsläxa v. 10
Stavningsläxa till torsdag v.10
Läxan består av att du tar eget ansvar för hur många ord du tycker att du klarar av att lära in. Utmana gärna dig själv! Använd gärna den gröna boken när du övar på att stava orden, så ser även jag vilka ord du valt. Den gröna boken skickas hem på måndag. Här kommer dock orden, ifall du vill tjuvstarta i helgen :)
* flicka
* hjälp
* aldrig
* alltid
* bästa
* kompis
* man
* männen
Arbete med djur
Som vi tidigare skrivit kommer barnen, parallellt med NTA - arbetet även, arbeta med tema djur. Målet är bl.a att lära sig läsa en faktatext, sökläsa, skriva meningar mm (se tidigare blogginlägg). Vi ville även att eleverna skulle få vara delaktiga i hela planeringsarbetet i detta tema.
I gröna gruppen valde eleverna att arbeta med husmusen. Följande punkter ville de ta reda på mer om.
Utifrån dessa punkter hade sedan vår lärarstuderande en faktagenomgång av husmusen för att eleverna skulle få en förförståelse till den text de sedan skulle arbeta med. Under genomgången fick de bl.a studera uppstoppade möss.
Utifrån punkterna eleverna själva valt, gick studenten igenom t.ex. längden av en husmus. Inklusive svans är husmusen 20 cm lång (10 cm kropp + 10 cm svans).
Eleverna fick även känna på hur mycket 30 gram (musens vikt) är genom att känna på en påse med havregryn som just vägde 30 gram. Detta kunde även användas till att beskriva delar av husmusens kost. Efter att eleverna fått en genomgång av husmusen, följde sedan arbete med att ta sig an en faktatext om husmusen, följa ett protokoll där de skulle skriva om vissa givna saker som de själva valt, rita bilder och dokumentera allt på ett collage. Redovisningsformen collage är även det något eleverna själva valt som dokumentationsform i den gröna gruppen.
I den gula gruppen valde eleverna att arbeta med djuret örn. Därför fick de inledningsvis se en film örnar. Därefter fick de även se en film om älgar, eftersom eleverna i det fortsatta arbetet kan välja att arbeta med älgar. Efter genomgång med dessa djur fick eleverna själva välja vilka djur de villa fördjupa sina kunskaper om.
En elev valde att lära sig mer om ormar.
En annan elev valde vargen.
Skridskor & Buddy

Buddy är den stora nallen och hans reskamrat, som dykt upp under resans gång, är den lilla.

Buddy har en instruktion fastsatt runt halsen. Här står det t.ex. att han heter Buddy och kommer från USA.
Efter att ha tagit del av Buddys instruktioner gick vi iväg till ishallen. Här hade idrottsläraren undervisning med eleverna där olika rörelsemoment blandades med uppstyrda lekar och fria lekar. Här nedan instruerar idrottsläraren hur banan som är uppsatt ska följas.

Eleverna startar på olika platser runt banan för att undvika t.ex. krockar mm samt för att få mer utrymme att åka på. Här ses eleverna åka slalom, som förekom längs med banans väg.

När eleverna åkt banan var det dags för lite andra övningar, t.ex. att åka några skär och sedan krypa ihop till en liten köttbulle och sedan åka några skär osv. Detta gjorde eleverna från ena kortsidan till den andra.

Här ses eleverna leka en form av "ta". Två elever börjar i mitten. En ska jaga den andra. Den som blir jagad kan söka skydd hos någon av elevparen i ringen. Om eleven hakar tag i den vänstra kompisen i paret, måste den högra lämna boet och blir då jagad etc.

Efter att ha åkt skridskor ett tag är det gott med lunch, som idag bestod av korv med bröd, dricka samt frukt som vår snälla vaktmästare körde ut åt oss.



Efter lunchen fick eleverna åka ett tag till. Sedan var det dags för gruppfotografering tillsammans med Buddy.


Diverse skolarbete
Vi arbetar med materialet "pilen" där grammatik mm lärs in via t.ex. spel och stencilmaterial. Här sorterar flickorna upp sina belöningsmarkörer inför starten av ett spel.
"Tokiga meningar"; bilda meningar med ord från olika kategorier och se vad som växer fram. Här övas meningsuppbyggnad med t.ex. punkt och stor bokstav samt stor bokstav i början av namn.
Eleverna gillar att spela spel med varandra. Det är intressant att höra vad kompisen kan komma på för ord och sedan se om man kan hitta på något annat.
Att få på sig ett par roliga glasögon kan inspirera till mycket. I det här fallet fantasi när man ska skriva sagor.
Oj, vad ett par glasögon kan inspirera till mycket.
Här skriver en elev inbjudan till vår rymdenkväll som vi ska ha framöver, se inbjudan med tillhörande anmälningskupong som skickades hem i slutet av v.7
Skriva saga kan man göra på många olika sätt, på många olika platser och i många olika ställningar.
Att få skriva sagan i en fin bok eller på ett trevligt inbundet papper ökar intresset för skrivandet.
Att skriva tillsammans med någon kan också vara inspirerande.
Musiklektion med hela klassen
Eftersom vi skulle till Petrus Magni skola på konsert med Östgötabandet & Ayla (känd från Bolibompa) lät vi därför hela klassen ha musiklektion samtidigt i fredags. Tilläggas ska att Östgötabandet & Ayla gjorde ett bejublat framträdande med musik blandat med roliga upptåg av Ayla.
Innan man kan börja sjunga är det bra att värma upp kroppen och rösten. Därför ordnade vår musiklärare en uppvärmningssång med skojig tungvrickarsång blandat med roliga rörelser. Detta var uppskattat av eleverna.
Därefter övade vi sånger till vårt rymdenprojekt. Det som är bra att göra, när man ska lära sig en ny sång med text, är att rita bilder som stöd för minnet. Då minns man sången bara genom att titta på bildstödet. Det behöver inte vara avancerade bilder, utan bara en lite figur som stöder texten. Det kan t.ex. se ut som här nedanför. "Snölyktan" representerar t.ex. ett lass med köttbullar.
Månadsbrev februari
Vecka 8 är det sportlov och alla elever är lediga från skolan.
Vecka 9 och 10: måndagen den 23/2 samt 2/3 kommer hela klassen att gå till ishallen för att åka skridskor. Vi tar med korv med bröd från skolan som vi äter där. Ta gärna med egen varm dryck och frukt.
Vecka 9 räknar vi med att komma igång med NTA-lådan "fast & flytande". Det innebär att alla elever kommer att arbeta med temat tillsammans med Ann-Charlotte i små grupper, men passen är utspridda under veckan. Vid de tillfällen då en grupp har NTA kommer övriga elever att arbeta med tema "djur". Läs mer om detta i tidigare blogginlägg. (NTA = Natur och Teknik för Alla)
Eleverna har börjat få introduktion i vårt projekt "leka affär". De använder vår låtsasaffär där varorna är tomma förpackningar som eleverna har haft med sig till skolan. Dessa har vi sedan prismärkt i olika prisklasser. Här övar eleverna sig bl.a på att hantera pengar, öva subtraktion & addition, göra överslagsräkningar, hur mycket ska jag ha tillbaka mm. Om du vill läsa mer om detta titta på bloggens tidigare inlägg.
Vi har nu arbetat färdigt med vårt projekt rymden. Som avslutning förbereder vi en "rymdenkväll" som kommer att gå av stapeln ett par veckor efter sportlovet. Inbjudan till detta skickas hem senare. Eleverna har fått olika uppgifter som de ansvarar för och arbetar med. En grupp elever kommer t.ex. att spela en pjäs. Alla elever i teatergruppen har bestämt vad de ska ha på sig med hjälp av en vuxen. Vi behöver nu er hjälp med att ordna fram scenkläder till dessa elever. Vi ber er därför att prata med berörda elever om vad de ska ha på sig. Ta sedan med er kläderna snarast.
Mvh Personalen år 2
Prova på ett instrument mm
Musikskolans besök idag var ett uppskattat inslag. Eleverna fick veta lite fakta om instrumenten, höra några låtar spelas upp samt att själva prova på att spela cello, tvär- och blockflöjt och klarinett.
En flicka spelade lite cello för oss.
Under dagen fortsatte vi även med introduktionen av "leka affär".
Vi avslutade dagen med att arbeta med personbeskrivningar. Eleverna fick läsa upp en av sina personbeskrivningar de hade hittat. De fick även tala om om det hade med utseende, egenskaper eller övrigt att göra, alltså plocka ut en beskrivning i sin text. De fick även säga till när de hörde en beskrivning i en text som lästes upp. Avslutningsvis fick eleverna varsin personbild som de fick göra egna personbeskrivningar till. Här gällde det att dels tala om vad man faktiskt såg, men även att fantisera kring personens egenskaper, ålder och namn mm.
Mattespel, grundfärger och blåsteknik
Måla grundfärgerna.
Idag fortsatte vi vårt arbete med grundfärgerna. När eleverna lärt sig våra grundfärger får de experimentera och se vilka färger som uppkommer då man gör olika blandningar med grundfärgerna.
Efter att ha blandat en grundfärg med en annan kan det vara roligt att se vilken färg som uppkommer efter att alla färgerna blandats ihop. (se bild till höger)
Några andra elever övade blåsteknik. Flaskfärg blandas ut med lite vatten och klickas ut på ett papper.
Sedan gäller det att blåsa ut färgen med hjälp av ett sugrör. Färgen börjar då att spreta åt olika håll och ett spännande motiv framträder.
Ett steg till i denna övning är att förstärka bilden man ser genom att t.ex. rita dit ögon om du ser en gubbe.
Vad kan det bli av detta? Många olika saker kan träda fram.
Härliga konstverk!
Det är roligt att diskutera sina bilder med en kompis. Kanske ser vi olika saker träda fram i bilden...
En rolig och lärorik matematiklektion kan innehålla en spelstund där barnen övar samarbete, turtagning, de två räknesätten addition och subtraktion, strategier mm.
"Fem i rad" kräver lite taktik.
Kanske övar spelet även att "hoppa tio skutt", tio-kompisar mm.
Introduktion "leka affär"

Vilka varor har jag råd med? Vi har sorterat varor efter hur dyra de är; varor som kostar 0-20 kr står för sig, varor 20-100 kr på ett annat hyllplan, 100 kr eller mer står vid sidan av. Om en elev t.ex. befinner sig i talområdet 0-20 får den, till att börja med, bara med sig 20 kr att handla för. Då får den plocka ihop varor som totalt befinner sig i spannet 0-20 kr. Det samma gäller då om eleven befinner sig i t.ex. talområdet 0-100. På så vis kan alla elever handla, oavsett vilket talområde de befinner sig i. Spannet utökas när eleverna visar att de behärksar sitt talområde.

Varorna plockas ihop i en korg och läggs sedan upp hos kassörskan när de är dags för betalning. När betalningen är klar, kan man lägga ner sina varor i konsumkassen.

Innan man kommer till kassan gäller det att ha tänkt igenom (gjort överslagsräkning) om man har råd.