Massage

Eleverna som skrev sagorna fick både hitta på handling och rörelser. En saga handlade om djungeln. Där en person mötte både apor och tigrar. Sandstranden med solen som skiner och barn som badar var temat för en annan.
Ett par elever valde att skriva om en ridtur i skogen. Den sista massagesagan beskrev mer olika roliga moment t.ex. hur det känns när en katt river på ryggen, när grodor hoppar, en rakapparat kör över ryggen och katter som åker skidor.
Lärarstuderande
Under veckorna 6, 9, 10, 11 och 12 kommer en lärarstuderande att vara med i klassen. Studenten är inne på sin sista termin och tar sin lärarexamen till sommaren. Lärarstudenten kommer att vara med i hela år 2, men mesta delen av tiden i den gröna gruppen då Johanna är hennes handledare. För mer information om lärarstudenten, se speciell informationslapp som kommer skickas hem innan helgen.
Delaktighet och inflytande
Mål med temat. Eleverna ska lära sig:
* mer om vad fakta är.
* mer om var man kan hitta fakta.
* att läsa faktatexter.
* att sökläsa.
* att sortera information och välja ut viktig fakta att ta med om aktuellt djur.
* att skriva meningar med punkt och stor bokstav.
* att redovisa inför andra.
Idag inledde vi detta planeringsarbete genom att, under klassrådet, diskutera vilket djur de vill arbeta med. Ena gruppen kom fram till att de ville arbeta med husmusen och den andra med örnen. Därefter diskuterade vi igenom vad eleverna ville veta om respektive djur. Det var många spännande punkter som kom upp. Vi funderade även på hur vi ska ta reda på dessa saker. Eleverna tyckte att vi kan läsa i böcker, på internet, intervjua människor på t.ex. en djuraffär eller någon hemma som vet mer om djuret, kanske kunde vi även åka på studiebesök någonstans. Ena gruppen bestämde att de ville redovisa arbetet genom att göra ett collage av bilder och texter. Några elever sa även att man kunde skriva dikter om djuret. Även detta kan sättas dit på collaget.
Känner ni hemma att ni har idéer kring hur vi skulle kunna arbeta vidare med djuret? Kanske du sitter inne med fakta om djuret eller vet du någon som kan mer? Kanske kan då våra elever få intervjua just dig? Hjälp våra elever att utveckla tema "djur". Förse eleverna med fakta, bilder och idéer och låt dem ta med dessa till skolan.
Smakprov på undervisningen idag
Vi har övat på meter och vissa har hunnit in på centimeter samt hur man använder en linjal. Idag fick resterande elever öva detta. Efter vissa mätövningar var det fritt fram att undersöka klassrummet.
En del mätte små saker.
Andra mätte stora saker. Problem att lösa: hur ska man göra om linjalen inte räcker till? En utav lösningarna blev: låna kompisarnas linjaler och lägga dem på rad efter varandra och sedan addera längderna.
Några mätte annorlunda saker.
Efter att ha skrivit ner sina iakttagelser fick eleverna redovisa sina resultat för varandra. Vi samtalade även om begreppen längd och bredd och vad som skilde dessa.
Några andra elever förkovrade sig i mattekluringar. Här gäller det att läsa kluringen och sedan med hjälp av bilder och matematikens språk förklara sina tankegångar och resultat.
Det är viktigt att redan i detta skede göra eleverna vana vid att rita bilder och föra stödanteckningar för att underlätta förståelsen och lösandet av problemen. För ju äldre eleverna blir desto mer fakta och siffror kommer in i problemet. Det gäller då att kunna sortera informationen och då ta hjälp av bilder och minnesanteckningar.
Skolarbete

Här ser vi elever som mäter olika längder.

Andra elever arbetade med våra grundfärger; blå, gul och röd. Det är utifrån dessa färger vi sedan kan blanda till andra färger såsom grön, lila m.fl.

Efter en genomgång av grundfärgerna fick eleverna måla cirklar. På så vis fick de även övning i den geometriska formen cirkel. Eleverna fick själva leta upp cirklar i olika storlekar som de kunde rita av.


När cirklarna var gjorda i blyerts var det dags att färglägga dem med våra 3 grundfärger.
"Roliga timmen"

...en kille som sjöng två rocklåtar på engelska. (Det ska tilläggas att det var utan musik till.) Innan han framträdde valde han ut två frivilliga dansare som fick agera bakgrundsdansare till hans show. Det blev ett mycket bejublat framträdande.
Vi fick även se...

... en teatergrupp som framförde "en dag i skolan". Här fick vi se en lärare som hade fullt sjå med att ta hand om sina elever. Här fanns bl.a "huligan 1 och 2" som hittade på bus i klassrummet.
När de anmälda bidragen hade fått framföra sitt fick alla elever göra något helt fritt som de själva bestämde. Några elever valde att gå ut en stund och spela boll, andra valde att spela palinspel, skriva färdigt en saga, spela matematikspel, måla mm.

Här ses en elev spela palinspel.

En annan skrev på sin saga.
Tisdagens arbete

Ungefär vid bröstkorgen satt meterpunkten för dessa tre elever.

Varje elev fick sedan ett snöre som var en meter lång. Sedan gällde det att mingla runt och undersaök hur många meter saker och ting i vår omgivning var. När eleverna hittat något fick de redovisa det i sina räknehäften med bild och text.

Hur många meter kan gröna tavlan vara? När alla eleverna hittat ett antal objekt som de mätt och ritat/skrivit om i sina böcker fick de även redovisa detta för sina kamrater. Under rasten som följde fick eleverna i uppgift att hitta något ute som var ca 1 meter. Till sin hjälp hade de då sitt metermått på kroppen.

Medans några elever arbetade med meter, fick en annan grupp gå till hemkunskapssalen för att baka bullar. Se vad härliga de blev! Bullarna kommer vi att få smaska på vid en rymdenkväll om en tid framöver.

Under bildpasset arbetade vi med dag och natt.

Eleverna fick dela av ett A4 papper på mitten. Sedan skulle de rita två likadana bilder. Den enda skillnaden var att den ena bilden skulle visa dag och den andra natt. När det var en dagbild fick eleverna tänka på att göra ljusare färger och nattetid färgades bilden i mörkare färger. Inte helt lätt att rita två likadana bilder...
Månadsbrev januari
Under kommande veckor kommer vi att avsluta vårt projekt rymden. Istället kommer vi att börja arbeta med en NTA-låda (NTA = Natur och Teknik för alla) som heter "fast och flytande".
Vi arbetar mycket med att skriva sagor och berättelser med inledning, handling och avslutning. Detta kommer ni bl.a märka av i veckans läxa som består av att leta bra inledningar/"börjor" i 10 böcker hemma. Dessa ska sedan skrivas ner i läxboken som skickades hem i fredags. På så vis kommer vi få ihop en bra idébank på olika inledningar som eleverna förhoppningsvis kan bli inspirerade av när de själva ska skriva sagor och berättelser.
Studiedag 28/1 innebär att eleverna är lediga från skolan.
Mvh Personalen år 2