Vintergäck

Här har eleverna plockat "Vintergäck". Vi ville ta fasta på de vårtecken som eleverna hittat och bestämde oss för att låta eleverna göra "Vintergäck" i pappersform.

Här ser ni elevernas fina resultat. En hel dörr full med "Vintergäck"!
Blandad matematik

... fick ta fram geobräden och bygga de geometriska formerna kvadrat, rektangel och triangel i olika storlekar.

Hur kan man sätta snoddarna för att bilda olika storlekar av samma figur?

Här ser vi en elev som gjort många små kvadrater. Hur många får egentligen plats på geobrädet om man ska göra så många som möjligt?

Här ser vi olika sorters trianglar. En elev lyckades göra ca 52 trianglar på brädet.

När eleverna provat att bygga de olika formerna på olika sätt fick de göra en triangel, en kvadrat och en rektangel i valfri storlek. Dessa former skulle sedan mätas med linjal och föras över till papper.

Några elever övade klockan tillsammans i ett klockspel.

Ett par elever passade på att leka i vår fina affär.

Här ser vi några elever som börjat arbeta med multiplikation. Vad betyder egentligen multiplikation? Här tydliggöras multiplikationen med hjälp av material.

Konsert
I slutet av förra veckan fick vi i klassen avnjuta en liten konsert med några elever från klassen, som också går och spelar på musikskolan. De hade med sig musiklärare samt en kompanjon till. Tillsammans med bakgrundsmusik fick vi höra några fina stycken som de spelade för oss.
Månadsbrev april
Månadsbrev april
Vi vill tacka alla föräldrar och barn som gjorde vår "rymdenkväll" så trevlig! Det var roligt att så många hade möjlighet att komma. Vi har några kronor över från denna kväll och planerar att använda dem till en Ombergsutflykt för klassen framåt maj. Vi återkommer med mer information.
Vecka 15 är det påsklov, vilket innebär att eleverna är lediga från skolan. Vi hoppas att ni får ett riktigt skönt lov med många trevliga upplevelser.
Vi vill att ni låter era barn läsa böcker hemma flitigt, oavsett hur långt de har kommit i sin läsutveckling. Alla elever har läsläxa till tisdag alt. torsdag. Varje vecka ska därför eleverna ta med sig läsrapport och bok, oavsett om den är utläst eller inte. I läsrapporten skriver ni hemma ner hur ni tycker att läsningen gått, om boken t.ex. verkar för svår/för lätt, vad ni övat på, vilka sidor ni har läst etc.
Under tisdag och torsdag försöker vi att lyssna extra på alla elever, ge respons på läsningen samt låna ny bok vid behov. Om vi, vid något tillfälle, inte har hunnit läsa med alla elever så är det viktigt att ni fortsätter läsa hemma. Det är viktigare att läsa en kort stund varje dag istället för att läsa "ikapp" i slutet av veckan. Det finns alltid saker att öva på i läsningen. Här följer några punkter som ni kan använda er av då ni läser böcker hemma med eleverna.
- Prata om svåra ord och uttryck som dyker upp i texten. Vad är egentligen en "sjöbod"? Hur är man om man är "missnöjd"? Vad innebär det att vara "hungrig som en varg"? Vad menas med att Pelle har "höns-skinn"? Ta inte för givet att eleverna förstår alla ord, utan ta upp dem till diskussion. Detta för att öka ordförråd och ordförståelse.
- Öva på att stanna vid punkt för att undvika att läsningen blir forcerad.
- Ställ frågor om texten. Prata även om sådant som "står mellan raderna" (underförstådda saker). Ställ varför-frågor: Varför går det inte bra att simma? Prata om känslor: Hur tror du Sara känner sig? Vad tycker Sune om att Sofie ska vara med? Dessa saker kanske inte går att läsa i texten, utan författaren förväntar sig att läsaren ska förstå det av sammanhanget.
- Prata om skiljetecken som t.ex. talstreck, utropstecken, frågetecken. Vad de betyder och vad de används till.
- Öva på att läsa med inlevelse - försök göra läsningen intressant och spännande för den som lyssnar/variera dig och utnyttja de skiljetecken som ska hjälpa dig på vägen. Det är ju skillnad att läsa en mening som t.ex. slutar med punkt än att läsa en mening som slutar med frågetecken/utropstecken. Ta hjälp av ord som "viskade Lisa", "ropade mamma"...
- Uppmuntra eleverna att fråga om sådant som är svårt i texten - uttal, ord, uttryck mm.
Förtydligande angående läxa till torsdag v.13
Med nedanstående bilder vill vi göra ett förtydligande gällande veckans matematikläxa. Alla elever har fått med sig någon slags matematikstencil hem (se även loggbok), där det gäller att klura ut vilket tal symbolen/djuret står för. Som in säkert kommer att märka är den ena sidan "lättare" och baksidan av pappret lite "svårare". Ni väljer själva hemma om ni gör endast den "lätta" sidan och stannar vid den "svårare" eller om ni gör båda.
I detta exempel gäller det att lista ut vad fiskarna symboliserar för siffror.
Vilka siffror gömmer sig bakom t.ex. hjärtan, moln och stjärnor?
Besök av tandsköterska

Geometriavslutning
Sudoku
Eleverna fick avsluta geometriarbetet genom att spela geometrisudoku. Till att börja med fick de klippa ut de fyra formerna (i olika färger) som de under fem veckors tid arbetat med.
Därefter fick de en spelplan var 4 x 4 rutor att placera ut sina former på. Det gällde att klura ordentligt eftersom det i varje rad (vågrätt som lodrätt) var tvunget att ligga en kvadrat, en rektangel, en cirkel och en triangel (i olika färg).
Efter denna övning fick eleverna spela "Twister". Här snurrar spelledaren på denna bricka. Om pilen stannar som i exemplet ovan gäller det för den ena deltagaren att sätta en hand på gul cirkel. Sedan fortsätter spelledaren att snurra på pilen och ge instruktioner till deltagarna ända tills någon tappar balansen och trillar.
Den som först tappar balansen "åker ur" tävlingen. Kvar är "vinnaren".
Fler teaterbilder...





Elevernas rymdfarkoster

Fru Sol

Vårt solsystem med blinkande stjärnor (lampor) som dekoration till teatern.
Bilder från rymdenkvällen 17/3

Här presenterar "Nisse Armstark" resan som föräldrarna ska få vara med om.

Nisse besöker planeten Mars och får lära sig varifrån den röda färgen kommer.

Månen är lite sur. Han tycker att han får besök alldeles för sällan.

Fru Venus tycker också att Nisse ska komma på besök lite oftare. Hon berättar dock att det är väldigt varmt på Venus och att hon är den planet som är mest lik jorden när det gäller storleken.

Neptunus får besök av Nisse. Neptunus berättar att han är nästan lika stor som Uranus, men mest består av gaser.

Teaterreplikerna varvades med sånger om stjärnor, planeter och astronauter.

Hela klassen var med och framförde sångerna.
Vi tackar Malvas familj för de fina bilderna vi fått tagit del av. Stort tack!!!
Förutom ovan nämnda planeter fanns även Fru Sol, Herr Merkurius, Jorden - Tellus, Jupiter, Saturnus, Uranus och Pluto med i pjäsen. Tack även alla elever som arbetet mycket bra med denna pjäs!
Bygga äggfarkoster 1 april
På fredag (v.12) kommer vi att presentera vårt påskpyssel för eleverna. År F-2 ska, i blandade grupper, bygga en "äggfarkost". Äggfarkosten ska byggas den 1 april för, att sedan släppas ned från hög höjd den 2 april.
Eleverna ska gruppvis bygga en farkost som kan flyga eller singla ner lugnt och försiktigt. I denna farkost ska ett ägg ligga. Tanken är att farkosten ska vara så pass bra byggd, att ägget håller när farkosten slår i marken. Tänk dock på att halva ägget måste vara synligt. Det får heller inte sättas fast, utan endast läggas dit.
Denna farkost ska dock inte bara vara funktionell utan även ha ett fint/roligt/annorlunda utseende. För skulle ägget hålla fallet, går farkosten vidare till en "skönhetstävling". Här kommer andra elever få vara med och rösta fram det bidrag de tycker är bäst.
Vi i skolan kommer att ordna så att eleverna får träffas i sina grupper för att diskutera vad de skulle vilja bygga för farkost. Sedan önskar vi att barnen själva tar med det material som de vill använda. Skolan står för sax, tejp, färg och lim.
* De kommer att behöva material som gör att farkosten "flyger/svävar" ner som t.ex. ballonger, säckar...
* Material som skyddar äggets underdel som t.ex. bomull, frigolit...
* Samt material som kan piffa upp utsidan som t.ex. fjädrar, glitter... Allt beroende på vilken sorts utsida eleverna vill att farkosten ska ha. För att nämna några exempel finns det tidigare grupper som byggt t.ex. bilar, stora kycklingar och robotar.
Vi vill att eleverna tar med sig materialet under vecka 13.
Lycka till! Mvh Personalen år F-2
Obs! Nytt datum för rymdenkväll
Det är studiedag måndagen den 16/3, vilket innebär att eleverna är lediga från skolan.
När vi sedan träffas igen tisdagen den 17/3 är det dags för vår "rymdentillställning" under kvällen. Vi påminner om att eleverna i teatergruppen ska ta med sig sina scenkläder till denna dag.
Vecka 12 är Saras (lärarstudent) sista VFU- vecka hos oss.
Mvh Personalen år 2
Cykelhjälmar
Mvh Personalen år 2
Läxa till torsdag v.11 - geometriska figurer
Eftersom vi arbetar med geometriska figurer består veckans läxa av att leta geometriska former i hemmet. Använd din gröna läxbok för att dokumentera dina upptäckter. I boken vill vi att du gör på följande sätt; skriv vad du hittat, vad formen kallas samt rita formen t.ex.:
kylskåpet - rektangel - "rita formen"
Skolarbete under torsdagen

Eleverna tycker det är spännande att se vilka färger som träder fram då de gör olika blandningar.


Några andra elever arbetade vidare med sitt skrivande av sagor/berättelser.


Under en period arbetar vi nu med geometriska figurer. Målet är att eleverna ska kunna namnge, rita och/eller beskriva formerna triangel, cirkel, rektangel och kvadrat. Sara, vår lärarstuderande, arbetar med detta område tillsammans med eleverna. Sara arbetar efter tanken att eleverna ska få använda så många sinnen som möjligt, samtidigt som hon integrerar ämnen med varandra t.ex. genom att ämnena bild, matematik och svenska möts. Därmed har eleverna t.ex. fått lyssna på en saga som beskriver en robot med geometriska figurer. Under tiden som sagan läses upp har eleverna fått rita gubben som undan för undan träder fram på pappret. Roboten döptes till Matte. Därefter får eleverna rita sina egna robotar, genom att använda de geometriska figurerna. Det hela avslutades med att eleverna fick skriva en berättelse om sin robot. Detta arbeta fortsätter t.o.m. vecka 12.


Här ser ni de robotar som växte fram ur sagan i de båda grupperna och sedan som döptes till "Matte". Mycket rolig gruppövning där alla elever får en uppgift.
Månadsbrev mars
Månadsbrev mars
Den 18 mars är det dags för vår rymdenkväll. Då kommer vi att bjuda på lite uppträdanden samt fika till självkostnadspris. Anmäl familjen snarast genom anmälningstalongen som skickats hem. Vi hoppas ni kan komma!
Måndagen den 16 mars är det studiedag, vilket innebär att eleverna är lediga från skolan.
Måndagen den 23 mars börjar skolhandbollen. Anmälan till detta görs (skriftligt via kontaktbok) till klasslärarna senast 4 mars. För att lagen ska få spela behöver de en lagledare. Flicklaget har redan en lagledare, därför letar vi nu efter en lagledare (förälder) till pojklaget. Är du intresserad är vi tacksam om du hör av dig snarast, eftersom denna person måste anmälas tillsammans med laget.
Under en period arbetar vi nu med geometriska figurer. Målet är att eleverna ska kunna namnge, rita och/eller beskriva formerna triangel, cirkel, rektangel och kvadrat. Sara, vår lärarstuderande, arbetar med detta område tillsammans med eleverna. Sara arbetar efter tanken att eleverna ska få använda så många sinnen som möjligt, samtidigt som hon integrerar ämnen med varandra t.ex. genom att ämnena bild, matematik och svenska möts. Därmed har eleverna t.ex. fått lyssna på en saga som beskriver en robot med geometriska figurer. Under tiden som sagan läses upp har eleverna fått rita gubben som undan för undan träder fram på pappret. Roboten döptes till Matte. Därefter får eleverna rita sina egna robotar, genom att använda de geometriska figurerna. Det hela avslutades med att eleverna fick skriva en berättelse om sin robot. Detta arbeta fortsätter t.o.m. vecka 12.
Vi påminner om att ni som fått hem IUP-dokument läser igenom det och hör av er om ni har frågor. Sedan är det viktigt att ni skriver under pappret, samt skickar tillbaka det till skolan. Därefter skickar vi hem en kopia till er.
Mvh Personalen år 2
Skridskor
Under idrottslektionen i ishallen idag, var många av eleverna mycket kreativa. Vid den fria leken var det ett flertal elever som passade på att utveckla olika poser på isen, ungefär som dans på is. En del elever tyckte även det var roligt att försöka trilla så snyggt/roligt som möjligt och glida så tjusigt som möjligt, sittande på isen.
Här ser vi en utav övningarna som idrottsläraren hade med eleverna. Eleverna bilda ca 4 led, med ca 6-7 deltagare i varje led. Sedan gällde det för siste person i ledet att åka slalom mellan övriga deltagare. Här gällde det att helst bara ta ett skär mellan varje person och sedan glida framåt.
Alla elever kämpade väl idag! Endast ett fåtal klagade över ömma fötter, men för övrigt var alla mycket aktiva hela tiden vi var i hallen (ca 2 h inkl. lunchpaus). Idrottsläraren varvade uppstyrda övningar och lekar med fri lek. Det var roligt att se hur sysselsatta alla elever var under den fria leken.